Wat is dat?
Viscerale therapie is in Nederland een vrij onbekende therapie vorm. Toch bestaat het gedachtegoed al sinds de jaren 70. Toen werd ontdekt dat er een voortdurende beweging is in al het bindweefsel van het lichaam. Met name de glij-beweging tussen het bindweefsel van organen en hun omgeving is erg belangrijk.
J.P. Barral (de grondlegger van viscerale therapie) stelt dat meer dan 95% van de klachten over het bewegings-apparaat ontstaan door stoornissen in het bindweefsel rondom de inwendige organen
De principes
Alle organen, botstructuren, spieren en het zenuwensysteem zijn omgeven en onderling verbonden door bindweefsel. Elk orgaan heeft ook zijn eigen beweeglijkheid. Verbindingen in het lichaam kunnen zowel mechanisch als neurologisch zijn.
Denk hierbij aan bijvoorbeeld uitstralende pijn; klachten op een andere plek dan de aandoening. Een klacht in rug of been kan dan ook heel goed als oorzaak een verkleving in de buik hebben. Lokaal behandelen is hier dan ook niet de oplossing. De oorzaak moet ook aangepakt worden. Bij iedereen kan zo’n bindweefsel route weer anders verlopen, dit noemen we letselketen.
Wat doet de visceraal therapeut
De visceraal therapeut is gespecialiseerd in combinaties leggen in het totale systeem van het lichaam. Het hoofdprobleem in de keten wordt behandeld. Soms is dat een blokkade van een gewicht, soms moet de beweeglijkheid van een orgaan gestimuleerd worden. Alles gericht op het bindweefsel!
Wanneer kan het helpen?
Viscerale therapie is een uitstekende aanvulling op de huidige traditionele manier van denken, onderzoeken en behandelen binnen de fysiotherapie. Hierbij kan je denken aan klachten van:
Effect
Door zachte manuele technieken herstelt de beweeglijkheid van het bindweefsel. De blokkades worden opgeheven en het lichaam kan genezen. Doel is om vanuit ontspanning te bewegen. Het lichaam komt dan weer in balans. Daarom volgen de behandelingen niet snel op elkaar om het lichaam de tijd te geven te reageren op de therapie.